Stabilan, megbízhatóan, szakszerűen

Stabilan, megbízhatóan, szakszerűen

Év eleji rövid beszélgetésre kértük Wirth Lászlót, a Sumi Agro Hungary Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy tájékoztassa olvasóinkat a vállalat 2017. évi terveiről.

– Igazgató Úr, mielőtt szót ejtenénk az idei tervekről, kérem, pillantsunk vissza röviden az elmúlt évre!

– Röviden azt mondhatom, mindazokat az elképzeléseket és célokat, amiket 2016-ra magunk elé kitűztünk, meg tudtuk valósítani. Általánosságban véve számunkra legfontosabb a hazai növényvédőszer-piac alakulásának ismerete, noha igazán pontos, precíz, megbízható statisztikai adatok e téren nem állnak rendelkezésre. Mégis, a mértékadó források szerint ez a piac itthon 2016-ban nem mutatott látványos fejlődést, a forgalom talán kissé csökkent, de lényegében megőrizte korábbi pozícióit. Szakmai vélemények szerint a kismértékű csökkenés a kukorica posztemergens herbicidek a megszokottnál kisebb keresletére vezethető vissza, mivel ezek a készítmények – a felhasznált hányaduk tekintetében – a csapadékos májusi időjárásban a szokásosnál hatásosabbak voltak…

– Mekkora ez a hazai növényvédőszer-piac, és mennyi ebből a Sumi Agro Hungary Kft. részesedése?

– A már említett nem teljesen pontos becslések szerint a hazai forgalom 90-100 Mrd Ft körül alakul. Az elmúlt négy-öt esztendőben, több okból is eredően, a Sumi Agro forgalma örvendetesen növekedett, a hazai piacból való részesedése 5% körüli. Azon vagyunk, hogy ez a növekedés a következő években is fenntartható legyen.

– Mik ennek a biztosítékai vagy a feltételei?

– Tervezett növekedésünk forrásai egyrészt saját stratégiai és marketing elképzeléseinkből fakadnak, amelyeken folyamatosan dolgozunk, és reményeink szerint ezek folyamatosan be is érnek. De meg kell említenem, hogy a Sumi Agro cégcsoport egy európai beruházás révén kisebbségi tulajdonrészt szerzett egy FuturEco nevű spanyol vállalatban, amely saját fejlesztésű biológiai növényvédő szerekkel és biostimulátorokkal foglalkozik. Célunk, hogy az ő fejlesztéseik nyomán előállított termékeket a szükséges vizsgálatok után bevezessük a hazai növénytermesztésbe. Ez egyben beleillik abba a képbe, miszerint a növényvédőszer-gyártók a hagyományos vegyipari készítmények mellett egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a biológiai eredetű termékek iránt.

– Milyen termékekre vagy kultúrákra gondolhatunk ez esetben?

– Második éve folytatunk kísérleteket egy termékkel, amely az üvegházi molytetű elleni védelemben juthat szerephez. Ezenkívül két biostimulátor lehet érdekes itthon, egyik a gyümölcstermesztésben, másik a szántóföldi kultúrákban. De minden olyan termék hazai bevezetése szóba jöhet, amelynek felhasználása megítélésünk szerint a magyarországi viszonyok között célszerű lehet.

– Ismeretes, hogy a Sumi Agro Hungary az idén jubileumot ünnepel. Hallhatnánk erről bővebben?

– Ebben az évben fogunk megemlékezni a Sumi Agro Hungary Kft., illetve jogelődje, a Summit Agro Magyarország Kft. megalapításának 25. évfordulójáról. Mindez, tehát az önálló vállalattá alakulás összefügg a rendszerváltással. Előtte ugyanis a Sumitomo Corporation képviseletén belül dolgoztunk, majd miután 1989-ben az akkori kormányzat lehetővé tette az importliberalizálást, néhány év alatt a hazai növényvédőszer-forgalmazás is átalakult. Egymás után jöttek létre a külföldi gyártó cégek hazai leányvállalatai, így a mienk is.

Ezen túlmenően a mi történetünk azért is érdekes, mert a Sumitomo japán kereskedőháznak ez volt a világon az első, Japánon kívüli, olyan leányvállalat-alapítása, amely kimondottan a növényvédő szerek marketing, disztribúciós és fejlesztési feladatainak ellátásra jött létre. Hogy milyen sikerrel? – ezt a mai növénytermesztő és növényvédő kollégák derékhada személyesen is megtapasztalhatta. Örülök neki, hogy ennek én is részese lehettem.

A világon a Sumi Agro-nak ma már közel negyven vállalata működik, az európai szervezet, a Sumi Agro Europe központja Londonban található. Az évek során a Sumi Agro nagyon felkészült fejlesztési és regisztrációs csapatot épített ki, ezáltal nemcsak arra van lehetőségünk, hogy az általunk képviselt gyárak termékeit itthon, illetve Európában képviseljük, hanem hogy saját fejlesztéseket is kezdeményezzünk, illetve megvalósítsunk. Ez nem új molekulák kutatását és kifejlesztését jelenti, hanem partnereink hatóanyagainak az itteni körülmények közötti újszerű felhasználására, vagy a belőlük képzett új kombinációs termékek létrehozására nyújt lehetőséget.

– Vannak erre hazai példák is?

– Igen, e fejlesztő munka eredményeként említhetem például a Biosild Top csávázószer, a Yamato gombaölő szer, vagy az Inazuma kombinációs rovarölő szer hazai engedélyezését, amely termékek a magyar termesztők megelégedettségét váltották ki.

– Mik a főbb célkitűzéseik 2017-re?

– Válaszként említhetném a forgalmazásban, vagy a technológiafejlesztésben elgondolt terveinket, de ezek helyett inkább mást emelek ki. Munkánk során az egyik legfontosabb tényező a bizalom, azaz hogy üzleti partnereink jól felkészült, megbízható, hiteles cégként tartsanak számon bennünket. Hogy ezt elértük és meg is tarthassuk, abban jelentős szerepe van a központban és a területen dolgozó munkatársainknak.

E téren ismét gazdagabbak lettünk, két új felkészült szakemberrel: Hajdú-Bihar megyében Fodor Judit, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Simon Zoltán csatlakozott hozzánk, és erősítik csapatunkat.

– Milyen új termékeket, megoldásokat kínálnak a felhasználóknak?

– Termékpalettánk folyamatosan bővül. Nemcsak a termékek száma növekszik, hanem azon technológiai csomagoké is, amelyek egy-egy kultúrában komplett és költséghatékony megoldást kínálnak a termesztőknek. Már az elmúlt években is, de most is olyan új, hasznos technológiai csomagokat hoztunk forgalomba, amelyekben legjobb hatású termékeinket ajánljuk egy-egy kultúrában, hatékony megoldásként, kedvező feltételekkel.

Ilyen az elmúlt évtől a kalászosok védelmére ajánlott Kamikaze csomag (Soleil+Ergon Star), amelynek komponensei külön-külön is rendkívül széles hatásspektrummal bírnak, vagy az őszi káposztarepcében őszi és tavaszi felhasználásra egyaránt ajánlott Sumi repcecsomag (Toledo+Inazuma) is.

Az idei év újdonsága a repcében és más kultúrákban használható Elízium csomag (Mospilan+Don-Q), amely méhkímélő volta miatt virágzáskor is kijuttatható.

– Mennyire érintik a vállalatot a hatóanyag-kivonások?

– Sajnos, ebben a tekintetben mi sem maradunk kívülállók, mert az ún. hormonrendszert befolyásoló (endocrine disruptors, rövidítéssel ED) azol típusú fungicidek révén több gombaölő szerünk is érintett a ma még csak tervezett, esetleges korlátozásokban.

Az ún. ED-gyanús hatóanyagok tervezett kivonása súlyos következményekkel járhat a növénytermesztésben, mert számos gyártótól származó, nagyon sok terméket érinthet, felhasználásuk megtiltása a hozamok csökkenésével jár, és nehezebben lesz megoldható számos gombás betegség elleni védelem, a fuzáriumok esetében pedig a toxinveszély is fokozódik! A helyzetet súlyosbítja, hogy az illetékes hatóságok több év alatt sem tudták tudományosan definiálni az ED-anyagok körét. Ugyanakkor ezek a szerek kulcstermékek a növényvédelemben, mert az azolok után kifejlesztett hatóanyagok nem nyújtották azt a kívánt hatást, amit elvártak tőlük. Tehát ez egy súlyos kérdés, aminek hatásai az egész növénytermesztést alapjaiban érintik.

Itt jegyzem meg, hogy egyre jobban felértékelődnek azok a hatóanyagaink (és termékeik), amelyek jelenleg engedélyezettek és felhasználhatók. Példaként említem a tiofanát-metilt, amely ma már az egyetlen, amit a korábban, évtizedekkel ezelőtt széles körben elterjedt benzimidazol származékok közül még felhasználhatunk. Jelentősége talán még a jövőben is nőhet, mert a szerrotáció, vagy inkább a hatásmechanizmus-rotáció kényszere miatt egyre jobban csökken az eszköztárunk, azaz a hatásos fungicidek választéka.

Érdekességként említem, hogy tiofanát-metilt is tartalmazó fungicidünk (Yamato) a cukoripar által szervezett kísérletekben a cerkospórás levélfoltosság ellen kiváló eredményt adott, így – a végleges engedély megszerzéséig – szükséghelyzeti engedéllyel, 2016 után, az idei évben is felhasználható lesz a cukorrépában.