SAATEN-UNION – tradíció és innováció

A MezőHír 20. születésnapi kampányának támogatója a SAATEN-UNION Hungária Kft.

A SAATEN-UNION hét közepes méretű, több mint 100 éves nemesítési tapasztalattal rendelkező nemesítőház szövetsége, amely a hazai növénytermesztők számára is Európa egyik legszélesebb faj- és fajtakínálatát biztosítja. Az anyavállalat 2015-ben ünnepelte fennállásának 50., a magyar leányvállalat pedig alapításának 15. évfordulóját.

A SAATEN-UNION tulajdonosai maguk is gyakorló növénytermesztők. Így a gazdálkodás során szerzett tapasztalataik közvetlenül hozzájárulnak a nemesítési munka sikereihez. Ezáltal tudnak olyan fajtákat ajánlani a termelők számára, amelyek széles agroökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosítják a jövedelmező termesztést a nehéz és sokszor változó termesztési körülmények között is.

A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Nemesítési programjaink egyedülálló sokszínűsége biztosítja, hogy a hatékony, a környezetet kímélő mezőgazdasági termelés a jövőben is jövedelmező tevékenység maradhasson.

A SAATEN-UNION elkötelezett híve és motorja a kalászoshibridizáció felgyorsításának. Nem véletlen, hogy a vetőmagpiacon jelenleg egyedüliként kínálunk egyszerre két hibrid kalászos fajt, a hibridbúzát és a hibridrozst. Hibridárpáink nemesítésével 2-3 éven belül három fajra bővül ez a kör. Reális célkitűzésünk, hogy öt éven belül a hibridtritikálé köztermesztésbe vonásával – Európában egyedülálló módon – a négy legjelentősebb kalászosfaj hibridjei lesznek elérhetőek a kínálatunkban.

Több termés, nagyobb biztonság. Több jövedelem a növénytermesztő és állattenyésztő gazdaságok számára. Évről évre. Ez a SAATEN-UNION célja.

Nemesítés a jövő

A SAATEN-UNION nemesítési tevékenysége 20 nemesítőállomáson, Európa-szerte 100 kísérleti helyszínen zajlik, és több mint 40 növényfajra kiterjed. Az Európában szinte egyedülálló szelekciós és adaptációs kísérleti hálózatnak köszönhetően mintegy 240 elismert fajta és hibrid forgalmazását végzi nyolc európai leányvállalat, köztük a hazai SAATEN-UNION Hungária Kft. közreműködésével. Kutatásra, termékfejlesztésre az éves forgalom 13%-át forgatja vissza a vállalat.

A SAATEN-UNION a nagy jövedelmezőséget biztosító növényfajokon kívül az adott területi viszonyokhoz jól illeszkedő további fajok sokaságát kínálja. Ezáltal a vállalatnak lehetősége nyílik arra, hogy a különböző területekről származó ismereteit hatékonyan össze tudja kapcsolni egymással, és modern genetikát tudjon biztosítani a bővülő és fenntartható vetésforgókhoz. A SAATEN-UNION tulajdonosai gyakran tűnnek fel nemesítői újításaikkal az európai termelési horizonton, mint például robusztus hibridfajták fejlesztésével, vagy a klímaváltozásnak is ellenálló fajtákkal.

A SAATEN-UNION koncepciója abban rejlik, hogy néhány növényfajra, de azokra intenzív figyelemmel koncentrálnak az egyes nemesítőházaknál. Egyes növényfajoknál – úgy mint repce, borsó, valamint hibrid- és fajtarozs – külön ezekre a fajokra specializálódott együttműködésekben, saját tulajdonú szervezetekben folyik az intenzív nemesítési munka. A növénynemesítés és az ehhez kapcsolódó technológiák, mint például a dihaploid technológia, vagy a markertechnológián alapuló szelekció, a jelen század legfontosabb kulcstechnológiáihoz tartoznak. A fejlesztések előterében a termelői és fogyasztói előnyök, valamint a fenntarthatóság követelményei állnak. A cél az, hogy az új technológiák segítségével még magasabb terméshozamokat biztosító, még egészségesebb és kiváló minőségű fajtákat nemesítsenek. A SAATEN-UNION működteti Németország egyik legnagyobb és legfejlettebb biotechnológiai laboratóriumát, amely kiváló alapot teremt ahhoz, hogy a növénynemesítés legújabb kihívásaira is gyors és hatékony választ tudjon adni.

A SAATEN-UNION Magyarországon

Cégünk hitvallása, hogy az anyavállalatnál eddig felhalmozódott tapasztalatokat a nemesítés legújabb vívmányaival együtt a hazai mezőgazdaság szolgálatába állítsa. A SAATEN-UNION – felhasználva a hazai fajtakísérletekben és vetőmag-szaporításban szerzett ismereteit – az elmúlt évek során a magyar vetőmagpiac aktív, innovatív szereplőjévé vált.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. 2000-ben kezdte meg hazai tevékenységét. A vetőmag-forgalmazás terén kialakított együttműködésnek köszönhetően, a cégcsoporthoz tartozó RAPOOL Hungária Kft. termékpalettájával együtt, szinte a teljes szántóföldi kultúrnövényspektrum vetőmagigényét ki tudja elégíteni. A cégcsoporthoz tartozik a vetőmag-termeltetéssel és -feldolgozással foglalkozó Mezőseed Kft. is. Mindhárom cég központja Lepsényben (Fejér megye) található. A hazai cégcsoport forgalma mára megközelítette az 5 milliárd forintot, a 2015–2016-os gazdasági évben pedig várhatóan meg is haladja azt.

A Saaten-UNION bevételei 2010-től

A hazai leányvállalat pozíciói kifejezetten jók a kalászos gabonafélék vetőmagpiacán. A NÉBIH 2014–2015. évi nyilvántartása szerint továbbra is a SAATEN-UNION Hungária Kft. vezeti a sort 30 őszibúza- és 8 hibridbúza-fajtabejelentéssel, megelőzve a hazai vetőmagcégeket is. Nemcsak a belföldi vetőmag-előállítás területe növekszik évről évre, hanem a hibridbúza forgalma is dinamikusan emelkedik, részesedése a fémzárolt búzavetőmag piacán 14%. Emellett a napraforgó, kukorica és hüvelyes növények vetőmagpiaci részesedése is emelkedik.

Varga Gábor és Horváth Boglárka termékfejlesztők

Varga Gábor és Horváth Boglárka termékfejlesztők

A vetőmagüzemi beruházás 2013-ban lezárult első üteme egy új csávázó- és csomagolósor kialakítását tette lehetővé, továbbá a fejlesztés része volt egy szín szerinti válogató is. A 2014-ben is folytatódó, összesen mintegy 270 millió Ft értékű beruházás célja a legkorszerűbb technológia alkalmazása révén a legmagasabb minőségi követelményeknek történő megfelelés. Ezzel a lepsényi vetőmagüzem a közép- és kelet-európai ellátás egyik alappillérévé vált.

Az eddigi aprómag-feldolgozások szerepét átveszi a napraforgó, a kalászosok, a hibridbúza és a hibridrozs. 2016-tól elkezdődik a hibridbúza és kukorica-vetőmagok előállítása és feldolgozása. A növekvő kereslet zökkenőmentes kiszolgálása érdekében a jövőben is folytatódó technológiai beruházásokon túl új munkatársakkal is erősítettük gyártóbázisunkat.