Nufarm – hatékony növényvédelmi megoldások

A 100 éves múltú Nufarm növényvédőszer-gyártó 2007 óta van jelen hazánkban is önálló képviselettel. A vállalat célja hosszú távú partneri kapcsolatok kiépítése és fenntartása a gazdálkodókkal, növényvédelmi szakemberekkel és kereskedő partnerekkel.

A MezőHír születésnapi nyereményjáték egyik támogatója, a Nufarm Hungária Kft. ügyvezetőjével, Salamon Györggyel beszélgetünk a cég jelenéről, valamint a jövőre vonatkozó terveiről. A cégvezetőt az interjú elején arra kértük, hogy számoljon be a Nufarm Hungária eredményeiről.

– A Nufarm Hungária Kft. már július végén lezárta idei évét, hiszen vállalkozásunk eltérő üzleti évben dolgozik. A 2016-os csökkenő tendenciájú piaci körülményeket figyelembe véve sikernek tekintem a 2015-höz képest nagyobb forgalmunkat.

Emellett cégünk létszámban növekedett: egy szaktanácsadó kollégával erősödtünk, s jelenleg nyolc területi szaktanácsadó munkáját egy munkatársunk – a kiemelt ügyfélkapcsolatok mellett – fogja össze.

– Érintette-e az Önök vállalatát az elmúlt időszakra jellemző cég-összeolvadási és felvásárlási hullám?

– A Sumitomo Chemical 23%-ban tulajdonosa a Nufarmnak: a közös munka kiválóan működik, a Sumitomo-termékek forgalma és piaci részesedése növekszik. A Nufarm fejlesztések mellett a Sumitomo Chemical-nak is köszönhetően több új termék került a Nufarm portfoliójába, mint például egy Magyarországon új hatóanyagot tartalmazó atkaölő szer, a Zoom, vagy az idei évben rendkívül sikeres, szintén új hatóanyagot tartalmazó Prolectus gombaölő. A Sumitomo Chemical, mint a Valent Bioscience tulajdonosa, a biológiai gazdálkodást folytató termelők számára is nyújt növényvédelmi megoldásokat.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nufarm számára mit hoz a jövő a cégösszeolvadások tekintetében, nem szeretnék találgatásokba kezdeni. Arra szeretnék koncentrálni, amire mandátumot kaptam: a Nufarm Hungária Kft. sikeres működésére.

– Mely készítményeik voltak az év legjobban teljesítői a portfoliójukból, a főbb kultúrákra vonatkozóan?

– Piaci részesedésünk 3-4% körüli. A Nufarm jelenléte a kalászosoknál a leghangsúlyosabb, ezekben a kultúrákban a Nufarm Hungária Kft. hazai piaci részesedése 6-8% közötti. A portfolióban olyan jól ismert termékek is találhatók, mint az egyelőre hazánkban kizárólag a cégünk által forgalmazott MCPA tartalmú készítmények, vagy az idei sikertörténet, a Mezzo Forte Mystic gyomirtó és gombaölő permetezőszer-gyűjtőcsomag.

Az egyszeri és kétszeri védekezésre egyaránt alkalmazható Mystic Pro évek óta széles körben használt kalászos gombaölő szer: két hatóanyagának köszönhetően erős és megbízható kombináció a kalászosok minden fontos gombabetegségével szemben. Bevezetése óta már több mint 300 000 ha-on bizonyított.

Az őszi kalászosok növényvédelmében igen sikeres volt az idei évben az Agility és a Mezzo is. A csávázószerek közül a rovar- és gombaölő hatóanyagot is tartalmazó Nuprid Max csávázószert emelem ki, hiszen ilyen gyári kombinációból kevés található a piacon.

A Sumi Alfa rovarölő szer is kiválóan szerepelt az idei évben. Talán a legismertebb réz készítményeket is a Nufarm gyártja és forgalmazza, mint például a Cuproxat, Champion WG, Champ DP.

A kukoricakultúrában az öt hatóanyagot tartalmazó Zeagran Top gyomirtószer-kombinációt is előszeretettel választották a gazdálkodók. A Zeagran Top hatása független a gyomösszetételtől és a csapadékviszonyoktól is.

A hazánkban még új, azoxistrobin hatóanyagú készítményeink, a Tazer és Tazer Kombi egyre nagyobb piaci részesedésnek örvend. A Tazer Kombi a kalászos és őszi káposztarepce kultúrában is alkalmazható: gombaölő és zöldítő hatásának köszönhetően a hozam nő, a termés minősége javul.

Az új és egyedi hatóanyagot tartalmazó, a szürkepenész és a monília ellen kiválóan bevethető Prolectus után is nem várt mértékű kereslet mutatkozott.

– A hatóanyag-kivonások mennyire érintik a Nufarm Hungária Kft. termékkínálatát?

– Folyamatosan változó környezetben dolgozunk. Ezek a változások alapjaiban is megváltoztatják a mezőgazdaságot és az ezeket kiszolgáló input üzletágakat. A növényvédő szer hatóanyagok uniós felülvizsgálata is változást hoz a gyártók és a szakemberek számára is. Ez minden céget, így a Nufarmot is érinti. A hatóanyagokkal kapcsolatos szakmai felülvizsgálatra folyamatosan szükség van. A politikai döntéshozatal viszont indokolatlan, ebben az esetben kedvezőtlen következményekkel járhat a termelőkre nézve is.

– A Nufarm jelentkezik-e új készítménnyel vagy csomaggal a jövő évben?

– Kettő új készítménnyel készülünk a 2017-es évre: az egyik a Timpani kalászos gombaölő szer, a másik a Kideka Power, ami a kukoricatermelők számára ad új lehetőséget.

Az új termékeink mellett az elmúlt szezonban kedvező fogadtatásnak örvendő, egyedi hatóanyag-tartalmú Prolectus gombaölő szer piaci pozíciójának növelésére is szeretnénk koncentrálni.

– Említette, hogy cégük viszonylag kis létszámú. Miben rejlik a Nufarm Hungária Kft. erőssége?

– A Nufarm, amit az elődjének számító farmerszövetség és műtrágyaellátó szervezet alapított Új-Zélandon, 2016-ban ünnepelte fennállásának 100 éves jubileumát. A Nufarm Hungária Kft. 2007 végén alakult meg, és 2008-ban kezdte meg működését. Cégünk erőssége abban rejlik, hogy törekszünk a hosszú távú partneri kapcsolatokra, valamint fontos számunkra a gazdálkodók, az őket segítő szakemberek és a szaktanácsadó kollégáink között lévő folyamatos kapcsolattartás. Nagy hangsúlyt fektetünk emellett a kereskedő partnereinkkel történő együttműködésre is; úgy gondolom, könnyű velünk üzletet kötni. Lehetőségeinkhez mérten próbálunk rugalmasak lenni, ami szintén az erősségeinkhez tartozik. Azt szeretnénk, hogy a gazdálkodók és a kereskedők fejében is értékeinkhez hűen definiáljuk a Nufarm márkanevet.

– A közeljövőben munkaerőben vagy molekulában szeretnének inkább fejleszteni?

– A Nufarm Hungária Kft. kifejezett célja, hogy hazánkban 2020-ra 5% fölé növeljük a piaci részesedésünket. Ehhez minőségi és mennyiségi változásra, fejlődésre is szükségünk van. A Nufarmnál jelenleg is zajlik egy belső átalakulás, ami a külső változó körülményekre kell, hogy választ adjon, valamint a megfogalmazott vállalati célok elérését kell, hogy szolgálja.

– A Nufarm fő tulajdonosi köre Ausztráliában található?

– Igen, a Nufarm Ltd. az ausztrál tőzsdén jegyzett cég, aminek a japán Sumitomo Chemical 23%-ban tulajdonosa, emellett más nemzetiségűek is megtalálhatók a tulajdonosi körben.

Európában három regionális központ található, ezek közül a Nufarm Hungária Kft. Lengyelországhoz tartozik.

– A vállalati kultúra megmaradt európainak, vagy az ausztrál, illetve a japán gyakorlat érvényesül?

– Magyarországon működő magyar cég vagyunk, így magyar multinacionális kultúrának mondanám. Az előbb említett belső átalakulás azt a célt szolgálja, hogy egy ilyen helyi leányvállalatnál is egyértelműen beazonosíthatóak legyenek a globális értékek. A helyi sajátosságok mellett bárhol járunk a világon, felismerhető legyen: igen, ez Nufarm.

A cél a jól felismerhető, hatékonyan működő és egységes Nufarm létrehozása, a termelők, szakemberek és az őket kiszolgáló kereskedők igényeire hangolva.