Növekedjünk együtt örömmel!

A mai növénytermesztés színvonalának fenntartása gyakorlatilag elképzelhetetlenné vált műtrágyák használata nélkül. A termelési folyamatokkal, a magasabb termésátlagok elérésével kapcsolatos igény egyre nagyobb. A Borealis L.A.T Hungary Kft. a hazai piac meghatározó szereplőjeként kíván megfelelni ennek az igénynek, s nem csupán terméket kínál a termelőknek, hanem olyan partneri együttműködést, ahol a figyelem a vevőre és termelés sikerére irányul.

A Borealis L.A.T Hungary Kft. kereskedelmi vezetőjével, Theiss Róberttel beszélgettünk, akitől megtudhattuk: cégük, a Borealis L.A.T összesen 14 országban jelen lévő műtrágya-forgalmazó vállalat. A cégcsoport központja és a legnagyobb műtrágyagyára is Linzben található.

Az elmúlt közel tíz évben folyamatos fejlődés volt megfigyelhető a cég életében: újabb műtrágyagyárakat vásároltak (Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában), valamint termékeik újabb országok (Bulgária, Görögország) számára váltak elérhetővé.

Üzemeikben együttesen több mint 4,5 millió tonna műtrágya és nitrogén alapú technológiai termék kerül előállításra évente. Fő termékeik a különböző nitrogén- és komplex műtrágyák, de kínálnak saját gyártású lombtrágyát, SUPREMO márkanévvel, illetve a nitrogén-hatékonyság javítására egy kézi szenzort, az N-Pilot®-ot. A különféle műtrágyák mellett húzótermékük az AdBlue®, amely Magyarországon is elérhető partnereik számára.

– A cég mióta van jelen Magyarországon, s mely termékekkel találkozhattak először a hazai termelők?

– Cégünk Magyarországon jogelődjei révén 1991 óta van jelen, akkor még Agrofert Magyarország Kft. néven, és később több névváltozáson is átesett. A linzi műtrágyagyárat a Borealis vegyipari vállalat 2007-ben megvásárolta, ami után jelentős arculatváltáson esett át a cég. Gyakorlatilag ennek végső lépéseként kapta jelenlegi nevét, amely az anyacég (Borealis) és műtrágyagyártó nevét (L.A.T) is magában foglalja. Ez utóbbi rövidítés a korábbi, Linzer Agro Trade elnevezésből maradt meg.

A cégcsoport fő termékköre a különféle nitrogénműtrágyák. A linzisó, vagyis a Linzben gyártott, 27% nitrogéntartalmú mészammonsalétrom típusú termékünk több évtizede bizonyítja előnyeit Európa-szerte, miközben vizsgálatok igazolják igen magas nitrogénhasznosulását.

A nitrogénműtrágyák mellett különböző összetételű, melegen granulált komplex műtrágyák alkotják termékskálánk gerincét. Mindegyik termékünkre jellemző az egyenletes szemcseméret, így az egyenletes szóráskép, a magas vízoldható hatóanyag-tartalom. Műtrágyáink magas nitrát-nitrogén tartalommal rendelkeznek, amely nitrogénforma a növények számára közvetlenül felvehető, nincs ammónia formájú veszteség.

– Mi a cég filozófiája, és hogyan tudják azt a gyakorlatba átültetni?

– Elkötelezettek vagyunk a magas minőségű termékek felé, amit minőségbiztosítási rendszerünk is garantál. A gyártás minden lépése szigorú előírásoknak megfelelően történik, amit a szállítási és tárolási folyamatokra is kiterjesztünk. Termékeink mellé agronómiai szaktanácsadást is adunk, amelyet egyrészt értékesítőink szakképzettségére, másrészt szántóföldi kísérletekre alapozunk. Minden év más, ezért szükség van a folyamatos adatszerzésre, az egyes műtrágyahatások vizsgálatára. Rendszeresen részt veszünk szakmai kiállításokon, rendezvényeken, szántóföldi bemutatókon, ahol legújabb kísérleti eredményeinket széles körben prezentálhatjuk.

– Hogyan jellemezné a jelenlegi műtrágyapiacot, milyen tendenciákat lehet felismerni?

– A műtrágyapiacon várhatóan a következő kb. tíz évben mindenképpen a kereslet növekedésével kell számolnunk. A szakszerű tanácsadásnak, az intenzívebb termelésnek és a modern technológiáknak köszönhetően folyamatos mezőgazdasági termelésoptimalizáció történik az egész kelet-európai térségben. Emellett ha világszinten nézzük a tendenciát, akkor mindenki számára ismert tény, hogy a világ népessége folyamatosan növekszik, de az őket ellátó mezőgazdasági területek nagysága véges. Emiatt folyamatosan növekszik a világkereslet, köszönhetően a mezőgazdasági termelés modernizációjának, és a mezőgazdasági termékek iránti egyre nagyobb igényeknek, elvégre ugyanakkora termőterületen több ember számára elegendő élelmiszert kell megtermelni.

Az elmúlt évben megfigyelhető árcsökkenés a csökkenő földgáz-, valamint a világszinten egyre növekvő műtrágyatermelés-kapacitás eredménye volt. Az alacsonyabb olajár miatt az import-export folyamatok egyszerűbbé és olcsóbbá váltak, aminek következménye az Európába intenzívebben beáramló import műtrágya lett.

Viszont a jelenlegi trend már mást mutat, ugyanis az árkorrekció és a termelésbővítés is a végére ért. A földgáz árának emelkedésével és a kereslet újbóli növekedésével a nemzetközi műtrágyaárak jelentős mértékben és hirtelen emelkedésnek indultak, amiben a következő hónapokban sem várható változás. Ez előreláthatólag hamarosan a közép-európai régióba is begyűrűzik.

– A termékpalettájuk a mezőgazdasági inputanyagok egy speciális csoportját foglalja magában. Miből áll a kínálat? Hogyan jellemezné ezeket a termékeket?

– A termelési potenciál kihasználásához a magas hozam elérésére képes növényfajták alkalmazása mellett ugyanakkora jelentőséggel bír a jó minőségű műtrágya használata.

Ennek ismeretében kínálunk a granulált műtrágyák mellett kristályos, 100%-ban vízoldható, illetve magas koncentrációjú folyékony lombtrágyákat is. Ezek jó megoldást nyújtanak egy-egy tápelem kis mennyiségben való, de hatékony pótlására. Lombtrágya-kínálatunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy ne a hazai piacon már elterjedt összetételeket ajánljuk, hanem egyedi formulációjú, széles körben felhasználható, növényvédő szerekkel egymenetben is kijuttatható készítményeket tegyünk elérhetővé. Ilyen például a Supremo L 101 B+Ca, egy kalcium-borát alapú lombtrágya, amely egyedül a Borealis L.A.T kínálatában található meg. A termékben található kalcium amellett, hogy erősíti a növényi sejtfalat, javítja a bór hatékonyságát.

Lombtrágyáinkkal teljes tápanyag-utánpótlási technológiát tudunk kínálni; talajon a hagyományos granulált nitrogén- és komplex műtrágyáinkkal, míg a lombon történő tápanyagok pótlását a folyékony, illetve kristályos műtrágyáinkkal. Utóbbiak csepegtető öntözőrendszerekben is széles körben használhatóak.

– A Borealis egyéb újdonságokkal is szolgál, mint például az N-Pilot®. Ezt milyen felhasználási területekre ajánlják, és hogyan működik a gyakorlatban?

– Országos és világszinten is nitrogén hatóanyagból használunk fel a legnagyobb mennyiséget, illetve a nitrogén hatása a legjelentősebb mind a termés mennyiségének, mind minőségének alakulásában. Ha a szükségesnél kevesebbet juttatunk ki belőle, mindenképpen terméskieséssel kell számolnunk, ha pedig sokat, a feleslegben kijuttatott hatóanyag mennyisége nem fog hasznosulni.

Ennek a szűk optimumnak a megtalálásában segít az N-Pilot®, a Borealis L.A.T saját fejlesztésű nitrogénszenzora, amellyel elsősorban a kalászos növények nitrogénigényét lehet mérni. A készülék azt az elvet veszi alapul, hogy a növények klorofilltartalma és a nitrogénellátottság között szoros összefüggés van, vagyis minél zöldebb a növényünk, annál jobban el van látva nitrogénnel. A szenzor a fényvisszaverődés és -elnyelődés mértékének megmérésével meg tudja határozni, hogy pontosan mennyi nitrogént kell kijuttatnunk az adott táblán.

A készüléket és a mérési hátteret folyamatosan fejlesztjük, így már repcében és burgonyában is használható, és ezt a felhasználók számára is hamarosan elérhetővé fogunk tenni.

– A jövőre nézve milyen terveik vannak?

– Szeretnénk meghatározó szereplője maradni mind a magyar, mind az európai piacnak. Emellett fontos, hogy termékeink tesztelésével naprakész információkat nyújtsunk partnereinknek. Célunk, hogy a szántóföldi növénytermesztés támogatása mellett a kertészeti műtrágya üzletágat is fejlesszük, újabb speciális műtrágyák forgalmazásával.

Mindemellett a minőségre fektetett hangsúly és a vevőink elégedettsége is ugyanúgy döntő jelentőségű marad a számunka. Elvégre nem csak a magunk céljainak elérése, de az ügyfeleink céljai is fontosak számunkra, amire a szlogenünkkel is utalni szeretnénk: „Növekedjünk együtt örömmel!”