Növekedés, együtt a partnerekkel

Lapunk 20 éves születésnapi kampányának főtámogatója az ADAMA Hungary Zrt. Ebből az alkalomból a neves növényvédőszer-gyártó hazai leányvállalatának vezérigazgatójával, Dr. Sélley Tamással készítettünk interjút, aki bemutatta cégük és az anyavállalat történetét, miközben az ADAMA termékfejlesztéseiről és a növényvédelmi megoldásairól is átfogó képet kaptunk.

Cikkünk előző részében olvasóink megismerhették az ADAMA Hungary Zrt. eddigi fejlődését, valamint a világ-, illetve a magyarországi piacon, a növényvédő szer iparágban elért eredményeit. Most, interjúnk második részében a termékekről és a termékfejlesztésről kérdeztük az ADAMA Hungary Zrt. vezérigazgatóját.

Rendelkezésre állnak a megoldások

– Milyen termékfejlesztési tervei vannak az ADAMA vállalatnak?

– A növényvédőszer-ipar jelenleg nincs kedvező helyzetben, mert nem állnak rendelkezésre igazán újszerű hatóanyagok. Még a legnagyobb fejlesztő cégek sem tudnak olyan egyedi termékekkel megjelenni a piacon, amelyek alapvető versenyelőnyt jelentenének.

– Mi ennek az oka, talán a magas fejlesztési költség?

– Az egyik ok, hogy az európai piacon a világ többi részéhez viszonyítva is egyre szigorúbbak a környezetvédelmi előírások, emiatt az európai piacra fejleszteni terméket akár négyszeres költséget is jelenthet a gyártó számára. A másik, hogy többé-kevésbé megvannak a gyártók megoldásai a jelenleg leginkább jellemző károsítókra.

Az olajoskultúrák védelmi szakértőjeként

– Melyek az ADAMA fő termékei a legfontosabb kultúrákban?

– Az ADAMA hagyományosan az olajos szántóföldi kultúrák növényvédelmi megoldásaiban a legerősebb; a hazai gazdálkodók számára ezek közül főként a napraforgó és az őszi káposztarepce a legfontosabb.

A napraforgó növényvédelmét illetően a Racer gyomirtó szer kiválóan alkalmazható a magról kelő kétszikű gyomok ellen. A napraforgó a két szikleveles állapotáig jól tolerálja a készítményt, ezért ez az egyik legbiztonságosabb gyomirtó szer. A Racer, kiváló kétszikűirtó hatása mellett a magról kelő egyszikűek ellen is jelentős hatással rendelkezik. Megjegyzem, hogy sárgarépa-, petrezselyem- és burgonyakultúrákban is kiválóan alkalmazható.

A Zamir fertőzést megakadályozó és gyógyító hatással is rendelkező gombaölő szer, amely az egész növényre védettséget ad: a prokloráz a felszívódás helyén véd, a tebukonazol pedig aktívan eljut a fiatal, növekvő részekbe. A szer eltérő  időjárási körülmények között is megbízható védelmet nyújt a meghatározó betegségek, különösen a fuzárium, a diaporthe és a fehérpenész ellen. Ez a készítmény 4-6 hetes tartamhatással rendelkezik.

Napraforgóban fertőzésveszély fennállása esetén preventív jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor célszerű kijuttatni a szárnövekedés időszakában. A Zamir kalászosokban és az őszi káposztarepcében is alkalmazható gombaölő.

Az őszi káposztarepce növényvédelmében a Pyrinex 25 CS rovarölő szer kiemelkedő jelentőségű. A hosszú – 20-25 nap – hatástartamú Pyrinex 25 CS rovarölő permetezőszer alacsonyabb kockázatot jelent a hasznos élő szervezetekre. A termék nem tartalmaz szerves oldószert, nem tűzveszélyes, kevésbé veszélyes a környezetre. Szőlőben, kukoricában, repcében és kalászosban is alkalmazható.

A Pyrinex Supreme rovarölő taglózó és tartamhatással is rendelkezik. A Pyrinex Supreme gázosodó hatása lévén a rejtetten károsító rovarok ellen is hatékony, eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagainak köszönhetően pedig rezisztenciatörő hatású. A Pyrinex Supreme repce-, kukorica-, cukorrépa- és kalászos kultúrákban is alkalmazható.

Az őszi káposztarepce növényvédelmében az egyik legsikeresebb termékünk a Mavrik 24 EW, ami az idei évtől ráadásul új formulációval vásárolható meg; korábban előfordulhattak levéltrágyával való keverhetőségi problémák, az új formuláció azonban ezt kiküszöböli.

A Mavrik 24 EW rovarölő permetezőszer méhekre nem jelölésköteles, kíméli a hasznos élő szervezeteket. A készítmény a hagyományos piretroidokra rezisztens kártevők ellen is hatékony, kalászosban, napraforgóban, almában és szőlőben is alkalmazható.

Az őszi káposztarepce gyomirtásánál fontos még megemlíteni a Sultan termékcsaládot is.

A Sultan Top gyomirtó permetezőszer magas hatóanyag-tartalommal, kiváló szelektivitással rendelkezik. Az őszi káposztarepce kultúrában a készítmény magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen vetés után, kelés előtt, vagy állománypermetezés során korai posztemergensen használható fel.

10%-os piaci részesedés a kalászosokban

– A kalászosok növényvédelmében is említene néhány ADAMA-készítményt?

– Az ADAMA a kalászosok növényvédelmében közel 10%-os piaci részesedést ért el. Ezekben a kultúrákban vezértermékeink a Leander Top és Bumper Super gombaölő szer, valamint a Trimmer Trio gyomirtó.

A 4-6 hetes tartamhatású Leander Top fertőzést megakadályozó és gyógyító hatással is bír. Rendkívül erős hatékonyságú a rozsda ellen, beleértve a vörös és a sárga rozsdát is. Két különböző típusú hatóanyagának köszönhetően alkalmazásánál nem áll fenn rezisztencia kialakulásának a veszélye.

A Bumper Super gombaölő szer is fertőzést megakadályozó és gyógyító hatású készítmény. A propikonazol már egy óra alatt felszívódik, és csúcsirányban szállítódik a fiatal levelekbe. A prokloráz használatával csökken a triazolokkal szemben kialakuló rezisztencia veszélye. A növényt a készítmény három szinten – tő, levél és kalász – védi. A legfontosabb gabonabetegségek ellen megbízható védelmet nyújt a szer, s hosszantartó védettséget biztosít.

A Trimmer Trio őszi és tavaszi kalászosokban – kivéve zab – alkalmazható gyomirtó permetező. A posztemergensen kijuttatható szer három hatóanyagot tartalmaz, így gyakorlatilag a kalászosok valamennyi lényeges gyomnövénye ellen hatékony, s a kultúrnövényt még extrém időjárási körülmények között sem károsítja.

– A kukorica növényvédelmére milyen megoldást érdemes kiemelni?

– A kukoricát tekintve cégünk portfoliója még nem teljes, kínálatunkat egyelőre főként a szulkotrion hatóanyagra alapozzuk, amely a jelenleg elérhető legkorszerűbb megoldást kínáló HPPD-gátló hatóanyagcsoport tagja. Az idei évben jelenünk meg egy terbutilazinos kombinációval, a Sulcotrek gyomirtó szerrel, s a jövőben is erre kívánjuk építeni a stratégiánkat.

50 év hagyománya és biztonsága

– Szőlőben és gyümölcskultúrákban milyen megoldásokra hívná fel a figyelmet termékpalettájukról?

– A szőlő és gyümölcs növényvédelmében kínálatunk már hagyományosan a Merpan 80 WDG és a Folpan 80 WDG alapkészítményekre épül, s ezzel nagyon jó piaci pozíciót vívtunk ki magunknak.

A Merpan 80 WDG gyümölcsösökben, de más kultúrákban is kiválóan alkalmazható gombaölő szer, ami virágzás idején is használható. Több mint 50 éves használata során a világon sehol nem észleltek vele szemben kialakuló rezisztenciát. A Merpan 80 WDG nem fitotoxikus, serkenti a gyümölcs felületén a viaszréteg kialakulását, élettani hatása eredményeként a gyümölcsöt a tárolás alatt is védi.

A Folpan 80 WDG gombaölő szőlőben, gyümölcsösben és káposztafélékben virágzáskor is alkalmazható.