Időutazás 1997-be

mh20

Szerző: Fodor Mihály főszerkesztő

1997 márciusában, akkor még Mezőgazdasági Hirdető néven indult lapunk. A jövő évi 20. születésnap kapcsán indítjuk most kampányunkat, amelynek során egy-egy olyan partnert mutatunk be, akivel az elmúlt két évtizedben együtt dolgoztunk, emellett pedig havonta játékra hívjuk Önöket, hogy a jelentős szakmai tartalom áttekintése mellett egy kicsit az adrenalinszintet is emeljük!

A címben jelölt időutazásban nagy segítségünkre vannak az első évfolyam bekötött példányai, amelyeket fellapozva sok érdekes, amúgy félig már a feledés homályába tűnő emlék is felmerül.

Milyen érdekes, hogy már 1997 márciusában is arról szólt keserűen egyik cikkünkben a martonvásári kutatóintézet két kollégája, hogy drasztikusan visszaesett a sörárpatermesztésben a fémzárolt vetőmagok használata. Ezt a trend azóta sem látszik nagyon megfordulni…

Egy akkori FM-elemzésben a keresleti sertéspiac képét vázolta a minisztérium, miközben a nagyüzemi körülmények közt tenyésztett állatok kilogrammjáért 180-215 Ft-ot adtak, s míg a tej felvásárlási ára 46 Ft volt literenként. Ugyanebben az időben viszont például a burgonya piacán az előző évi jelentős mennyiségű termés miatt az árak a padlószintre kerültek, a nagybani piacokon pl. 14-17 Ft volt kilója a portékának. (1993-94-ben a piaci ár a 100 Ft-ot is elérte!) Hm, ez aztán a hullámvasút! Egy 1997-es MTI-hír szerint pedig egy német vegyész megoldotta a borpancsolás elleni küzdelmet – komoly kémiai fegyvere azt hiszem, nem feltétlenül váltotta be az azóta eltelt években a hozzá fűzött reményeket.

Az ezredforduló előtt az egyik legkedveltebb agrárkiállítás még Jánoshalmán volt; az Agrár-Expo-t akkor már 8. alkalommal rendezték meg. Egyébként több hirdetőnkkel azon a kiállításon ismerkedtünk meg, és például az Omikron Kft. és a Metalwolf Kft. azóta is partnerünk! Ugyanekkor olvashattunk arról is, hogy a gépvásárlásokra 25% állami támogatás, a hitel kamatára pedig 40% kamattámogatás volt igényelhető: azóta is partnerünk a Hanki-Ker Kft., amely 50% önerőtől már új erő- és munkagépeket kínált a termelőknek.

Nagy problémákat okozott az almatermésűek között azon a tavaszon a tűzelhalás – az akkor még működő Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomás Bács megyei kollégái adtak értékes tanácsokat, s közben kissé szomorú képet is a helyzetről. A márciusi-április agrármeteorológiai értékelések kifejezetten szélsőséges időjárást vázoltak, különösen az április volt kegyetlen: a hónap során többször és hosszan tartóan tört hideghullám az országra, a -5 -7 fokos hőmérséklet komoly károkat okozott.

Archív fotó a legelső kiállítási részvételünkről

Archív fotó a legelső kiállítási részvételünkről

Ebben a hónapban jelentkezett először „multi”-cég lapunk hasábjain: az AgrEvo (később a Bayer vásárolta fel) Tattoo nevű készítményével kívánt segítséget nyújtani a termelőknek a burgonyavésszel kapcsolatos problémák kezelésére. Júniusban szintén régi kedves ismerős, a Fitohorm ajánlotta a vevők figyelmébe a Polybór 10 készítményt, és a ma már Valtrának hívott traktorok akkor még Valmet néven futottak, a jobb időket is megélt Csongrádi Agrotechnika Kft. portfoliójában szerepelve.

Júliusban már a repce deszikkálást is reflektorfénybe állítottuk, a Reglone és a Harvede szerepelt az ajánlott készítmények között. A parlagfű már akkor is komoly gondokat okozott, a szabadon vásárolható Glialka állt például csatasorba ellene. Nagy vitát váltott ki a földtörvény tervezett módosítása; cikkírónk, az akkori agrárkamara egyik szakembere komoly problémákat vázolt: családok megélhetése vész el, nemzetietlen a kormány magatartása, hazai maffiatőke lépett színre, stb…

Augusztusban már a szokatlanul sok csapadék káros hatását ismertette a növényvédő állomás illetékese, emellett az akkor már ötéves Farmer Expo invitálta látogatókat a debreceni rendezvényre. Autós kihangosító szettet hirdetett a Westel 900, hisz akkor már rendeletben tiltották meg a kézből telefonálást vezetés közben.

A Phylazonit pedig újfajta talajerő-utánpótlást javasolni a termelők gondjainak megoldására – ma ez azért például egyik támogatónk, az AGRO.bio Hungary Kft. jóvoltából már sokkal inkább elfogadott megoldás!

Szeptemberben még igazán nagy show zajlott Bábolnán, az IKR Zrt. zászlaja alatt – akkoriban még szinte minden piaci szereplő képviseltette magát a kiállításon. 1997 októberére az OTP Forex tájékoztatása szerint a takarmánykukorica elszámolóára 17 100 Ft, az étkezési búzáé 27 600 Ft, a takarmánybúzáé pedig 16 500 Ft volt. A napraforgó 44 400 Ft-os felvásárlási árral kecsegtetett.

Lapunk legelső számának címlapja

Lapunk legelső számának címlapja

Októberben aktuális téma volt a mezei pocok elleni védelem – ez a kis izgága, szapora rágcsáló már akkor is sok galibát okozott a szántóföldeken. Emellett például az állattenyésztésben az is borzolta a kedélyeket, hogy a tejfelvásárlásnál olyan szinten megváltoztak az állat-egészségügyi és mintavételi szabályzók, hogy nagyon sok tétel átvételét visszautasította a Főfelügyelet. Akkoriban még körülbelül 50 000 olyan gazdát tartottak számon, aki 1-5 tehenes gazdasággal rendelkezett…

1997 októberére a takarmánykukorica elszámolóára 17 100 Ft, az étkezési búzáé 27 600 Ft, a takarmánybúzáé pedig 16 500 Ft

Decemberben az agrárinformatika is megjelent a lap hasábjain: az Agroorganizáció Kft. ügyviteli szoftvereit ismertette meg az olvasókkal, a KW-Agrárcomputer Kft. (ma Agrárin Kft.) pedig például a KW-Röfi sertéstartók számára készített célszoftverét mutatta be. Már akkor is kiemelt téma volt ezek mellett az agrártámogatási rendszer bemutatása: bizony, a plusz fejlesztési lehetőségek azóta is a legfontosabb információk között szerepeltek.

Ez volt hát a kis 1997-es, teljesen szubjektív válogatás az időutazás során. Az esetleges tanulságokat szerintem mindenki leszűri magának, én csak azt emelem ki, hogy egyrészt nincs új a nap alatt, hisz akár az időjárás, akár a támogatási rendszer, akár a felvásárlási árak ingadozása, a támogatások, vagy a földtörvény témáját nézzük, mindezek ma is a legfontosabb kérdések a mindennapi gyakorlatban. Másrészt pedig jó látni sok szereplőt a lap hasábjain, akik az elmúlt közel két évtizedben stabilan, egyre erősödve ma is partnerei a termelőknek, Önöknek, kedves Olvasó és nekünk, a lap kiadójának is.