Idén ünnepli 20 éves jubileumát a Väderstad magyarországi leányvállalata

Születésnapi nyereményjátékunk egyik támogatója, az idén 20 éves jubileumát ünneplő Vaderstad Kft. ügyvezetőjével, Dr. Kalmár Tiborral beszélgettünk az AGROmashEXPO szakkiállításon a cég újdonságairól és terveiről.

Tempo vetőgépek – több részletükben is megújultak

– Mekkora standon, s milyen munkaeszközöket állít ki a Väderstad az idei AGROmashEXPO szakkiállításon?

– Cégünk 430 m2 területen mutatja be munkaeszközeit a vásáron. Bár idén elsősorban a SIMA és az Agritechnica szakvásárokon ismerhetik meg az odalátogatók a jelentős fejlesztéseinket, sok kisebb újdonsággal azonban az AGROmashEXPO látogatói is találkozhatnak.

A Tempo vetőgépeknél a legnagyobb újdonság a 12 és 16 soros vontatott L típus megjelenése, amiknek a tesztje hazánkban zajlott az elmúlt évben: a vetőgép kiválóan dolgozott, mindenféle meghibásodás nélkül, 16,9 km/h átlagsebesség mellett.

Az első hazánkba érkező Tempo L gyorsan gazdára talált. Sajnos a továbbiakra még várni kell, hiszen idén kezdődik a Tempo L elsőszériás gyártása, amiből mindössze 10-11 darab készül, viszont az igény máris óriási.

A Väderstad 5 évvel ezelőtt vezette be a piacra a Tempo vetőgépét, ami mára nagy népszerűségnek örvend. Hazai becsült piaci részaránya soregységekre vonatkoztatva mintegy 15-20% közé tehető. A Tempo további nagy lehetőségek előtt áll, az előbb említett, a nagyüzemek számára kifejlesztett új 12 és 16 soros, vontatott kivitelű vetőgépeknek köszönhetően.

A Väderstad szemenkénti vetőgépek sikerének hátterében többek között a széles modellválaszték rejlik, ugyanis a gépek függesztett, vontatott és változtatható sortávolságú kivitelben egyaránt elérhetők.

Újdonság, hogy minden Tempo modell vetőkocsija egy új, hazai fejlesztésű 16 mm-es magszenzorral készül a jövőben, mely finomabb hangolású és érzékenyebb is, a korábbi amerikai megoldáshoz képest. Emellett további kisebb módosítások történtek a Tempo vetőgépeken, amik a gazdálkodók észrevételezései alapján valósultak meg. Ilyen például, hogy a vetőgép zárókerekeit a gyártó 8-9 cm-rel hátrébb helyezte a korábbihoz képest, ezáltal még nagy munkasebesség mellett is pontosan oda helyezi az egység a mikrogranulátumot, ahová szükséges. Sekély vetésekhez új, profilos zárókerék is rendelhető, emellett a gyártó ígérete alapján a Tempo a legtöbb traktortípus virtuális termináljához csatlakozni tud, már az idei tavasztól kezdődően.

Väderstad vetőgépek – precíziós gazdálkodásra hangolva

– A Väderstad három évvel ezelőtt indított egy programot – folytatta Kalmár Tibor –, amiben minden gabonavetőgép-modelljét meg kívánta újítani annak érdekében, hogy alkalmassá váljanak változtatható tőszámú vetésre, felismerjék a táblavégi fordulót és automatikusan zárják a vetőgép felét a rávetések elkerülése érdekében. A kisméretű – 3-4 méteres munkaszélességű – mechanikus vetőgépek magadagolóját ennek érdekében ma már hidromotor hajtja.

A Väderstad gabonavetőgépek vezérlésnek egyik módja az ISOBUS, amivel a traktor termináljáról működtethető a vetőgép, a másik lehetőség a Väderstad E-Control alkalmazása, amikor egy fülkében elhelyezett iPad készülék szolgál monitorként, míg a vetőgép és a fülke között vezeték nélküli adatátvitel valósul meg.

A gyártó a Spirit vetőgépen is módosított, aminek eredményeként megújult a hidraulika és elektronikai rendszere, és a gép nagyobb kapacitású magtartályt kapott, aminek némiképp a formája is változott; ennek köszönhetően egyszerűbb a hozzáférés a magadagolóhoz, a könnyebb tisztítás és beállítás érdekében. Hasonlóan a Rapid A típusokhoz, a Spirit ventilátora is a magtartályban kapott helyet, ami megjelenésében is tetszetősebbé tette a vetőgépet.

Carrier L és XL – könnyebb vontathatósággal

– Talajművelő munkaeszközök tekintetében milyen újdonságról számolhat be?

– A Carrier L és XL újgenerációs rövidtárcsákon is olyan módosításokat hajtott végre a Väderstad, amiket a megjelenésük óta eddig eltelt két év alatt a felhasználói igények tettek szükségessé. Ma már minden Carrier L és XL modellen megtalálható a munkaeszközt kímélő hidraulikus kerékfelfüggesztés, ami csökkenti a közúti szállítás során fellépő erőhatásokat.

Väderstad – felhasználói igényekre szabott újításokkal

– Hogyan jut el a Väderstad gyárhoz a felhasználók módosítási igénye?

– A Väderstad közvetlenül értékesíti termékeit, ezért a kapcsolatot is mi tartjuk a partnerekkel. A különféle módosítási igényeket szervizes kollégáink közvetlen jelentik a gyár felé. A gyártó összegyűjti az összes forgalmazó országból érkezett igényt; ezekből az információkból prioritási listát készítenek, ahol látható, hogy az adott probléma hányadik a sorban, s a problémamegoldás milyen fázisban van.

Fontos megemlítenem azt is, hogy a Väderstad kettő év teljes körű garanciát vállal minden munkaeszközére.

Jubileumi év, meglepetésekkel tarkítva

– Idén 20 éves a Väderstad magyarországi leányvállalata. Hogyan készülnek a jubileumi évre?

– Amellett, hogy a Väderstad-munkaeszközt még nem vásárolt gazdálkodókat is szeretnénk megcélozni a kampány során, fontosnak tartjuk visszatérő vevőink lojalitásának elismerését is. A cég jubileumi évében értékesítjük a 4000-dik Väderstad-munkaeszközt, de ebben az évben adjuk el a 900-dik gabonavetőgépet, a 200-dik Tempo-t, a 700-dik Carrier tárcsás talajművelőt is.

– Milyen forgalmat vár az idei évtől?

– Bízom abban, hogy a tavaly értékesített 210 munkaeszköznél nagyobb számról számolhatok be jövő ilyenkor, de nem vagyok biztos abban, hogy elérjük a 2015-ös 5 milliárd forintos árbevételt, amikor 300 Väderstad-munkaeszközt adtunk el. A 2016. évi forgalmat is elfogadhatónak tartom, hiszen a Väderstad-leányvállalatok között ismét igen jól szerepeltünk.

– Mióta Ön a Vaderstad Kft. ügyvezetője, s mit tart jelenleg a legnagyobb kihívásnak?

– 17. éve dolgozom a cégnél. Új kollégával bővült a szervizes csapatunk, egyik értékesítő kollégánk pedig augusztusban nyugdíjba vonul. Számomra jelenleg a legnagyobb kihívás helyette megfelelő szakembert találni, s a szervizes csapat munkáját a változások mellett jól megszervezni.

A Tempo L vetőgép piacra vezetése is a jelenlegi kihívásaink között szerepel; ezt a modellt legalább olyan sikerre szeretnénk vezetni a hazai piacon, mint a korábbi Väderstad-munkaeszközöket.