ADAMA – Szakértelemmel a kihívásokkal szemben

A 2016-os év tapasztalatairól

A tavalyi év bár kihívásokkal teli volt, az előző évek dinamikus növekedése 2016-ra sem állt meg az ADAMA Hungary Zrt.-nél.

Továbbra is őrizzük negyedik helyünket, annak ellenére, hogy a teljes magyar növényvédőszer-piac a gyártói eladások esetében mintegy 6-8 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el.

2016-ban az előző évekhez képest is korábban kezdődött a tavaszi szezon, ami a márciusi – előző éveket meghaladó – csúcsot követően kissé hamarabb is zárult, ezt azonban kompenzálta a júniusi, illetve az őszi forgalomnövekedés. Ez utóbbi elsősorban a portfoliónkban található korszerű őszirepce- és kalászos-gyomirtási technológiáknak volt köszönhető. Habár a rovarölő szerek és a gombaölő szerek aránya csökkent tavaly, a gyomirtó szerek forgalma kiemelkedő volt, cégünk két kultúrában: a napraforgóban és repcében is igen erősnek mutatkozott.

A világpiaci tendenciákról

Az elkövetkezendő években komoly változások várhatóak a globális növényvédőszer- és vetőmag iparágban, amely változások hatásai itthon is érezhetőek lesznek. A világ növényvédőszer-piacának több mint 90 százaléka 4 cég kezében összpontosulhat a közeljövőben, a napjainkban zajló egyesülési hullám következtében.

2009 óta ráadásul az unióban a korábbi kockázat alapú engedélyeztetést felváltotta a veszély alapú elbírálás, amely sokkal szigorúbb, mint az eddigi gyakorlat. 2019-ig az összes jelenlegi hatóanyagnak át kell esnie ezen az új engedélyeztetési metóduson, így az EU-ban használt legfontosabb 400 hatóanyagból újabb 75 kerülhet tiltólistára (28 gyomirtó, 31 gombaölő, 14 rovarölő és 2 csávázó/talajfertőtlenítő készítmény). A hatóanyagok kivonásának lehetnek közvetlen és közvetett következményei, amelyek közül a termés mennyiségére, az előállítás költségére és a környezetre gyakorolt hatás érintheti leginkább a mezőgazdasági tevékenységet.

ADAMA – másképp, mint mások

A változó piaci körülményekhez 2017-ben és az elkövetkező években is igyekszünk igazodni. Cégünket jellemzően a generikus vállalatok közé sorolják, és ilyen tekintetben a világ nyolc legnagyobbja közül éves forgalmunkat tekintve az első helyet foglaljuk el. Azonban folyamatosan küzdünk a generikus besorolás ellen: bár kutató-fejlesztő cég nem vagyunk, de generikusnak sem tartjuk magunkat, üzletpolitikánk is jelentősen különbözik a generikus versenytársakétól. Tevékenységünk fontos része a szakmai alapú gondolkodás, technológiák fejlesztése és az új ötletek piacra dobása.

Ennek szellemében hoztuk létre saját Szakértői Klubunkat is, amelynek célja, hogy a piacot foglalkoztató kérdésekre a termelői kör bevonásával tudjunk válaszokat adni, új ötleteket kidolgozni. Az itt folyó szakmai munka kézzelfogható produktuma például a Legato Trio termék kifejlesztése, amely egy három hatóanyag kombinációjú (diflufenikán, pendimetalin és klórtoluron) készítmény, és a kalászosok őszi gyomirtásának egyik meghatározó szereplője a piacon.

Kihívások a növényvédelemben 2017-ben

A Legato Trio-hoz hasonlóan a Mavrik 24 EW nevű készítményünk is bizonyított az elmúlt években a virágzó kultúrák rovarvédelmében. Kiemelkedő tulajdonságai révén fontos szerepet játszik majd a közeljövőben az új engedélyezési szabályozás következtében kialakuló drasztikus mértékben szűkülő növényvédőszer-választék következtében. Az egyre szűkülő szerválaszték mellett fokozottan nő a rezisztencia kialakulásának veszélye, ami legélesebben az inszekticidek alkalmazása terén jelentkezik.

Ezekre a veszélyekre hívja fel a figyelmet az IRAC (Insecticide Resistance Action Committe) rovarrezisztenciával foglalkozó nemzetközi szervezet, amelynek 2008 óta Magyarország is tagja. Az IRAC ajánlása szerint a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében célszerű eltérő hatásmechanizmussal rendelkező, eltérő hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket alkalmazni egymás után.

Megfigyelésünk szerint a felhasznált készítmények kiválasztásánál a gazdálkodók inkább piaci szempontok alapján (ár) hozzák meg döntéseiket, semmint a hosszú távú szakmai szempontokat figyelembe véve. Ennek azonban veszélyei vannak, hiszen a szigorodó szabályozások hatására a csökkenő szerválaszték mellett egyre inkább nő az ún. méhekre nem jelölésköteles szerek iránti igény, ami a szerválasztást az ilyen típusú készítmények irányába tolja. Az egyébként is szűk szerpalettán még szűkebb a virágzásban is alkalmazható készítmények köre, aminek hatására erősödhetnek az ún. „fekete technológiák”. Mindezek mellett, ha a virágzó állományokban több kezelést is alkalmazunk (repce, gyümölcs), ugyanazt a hatóanyagot egy termelési ciklusban többször is felhasználjuk, amivel a rezisztencia kialakulását segítjük elő.

Ezekre a kihívásokra reagálva alkottuk meg idén a Mavrik 24 EW előnyeire alapozva és az IRAC ajánlásait figyelembe véve a Mavrik Duo névre keresztelt technológia ajánlatot, amely két, hatásmechanizmus szempontjából eltérő hatóanyagcsoportba tartozó készítményből áll. A két szer méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles, hatásmechanizmus szempontjából pedig piretroid (tau-fluvalinát, Mavrik), valamint neonikotinoid (acetamiprid, Spilan) besorolású hatóanyagok. E két kivételes rovarölő szer egymás után történő alkalmazása lehetővé teszi a méhek kímélése mellett a virágzó kultúrák védelmét a kártevő rovarokkal szemben, ugyanakkor e technológia segítségével csökkentjük a rezisztencia kialakulásának esélyét.

A rezisztencia kérdése napjainkban nemcsak a rovarölő szerek használata során jelentkezik, hanem a gyomnövények irtása kapcsán is hasonló problémákba ütközünk.

Az elmúlt évek egyoldalú hatóanyag felhasználása kedvez a gyomirtó szerekkel szembeni rezisztencia kialakulásának. Napjainkban a posztemergens kukorica gyomirtási rendszerek terjedtek el, amelyek alapvetően két hatóanyagcsoportra épülnek. Az egyik csoport az ALS gátlók, amelyeket közel 15-20 éve használunk, a másik csoportot a HPPD gátlók alkotják. Az ADAMA-nál felismertük, hogy más típusú védekezésre van szükség. A rezisztencia elkerülése érdekében különböző hatóanyagcsoportba tartozó, eltérő hatáshellyel rendelkező készítményeket kell kombinálnunk, így született meg a Spirit kukorica gyomirtó szer, amely ALS gátlót (nikoszulfuront) és HPPD gátlót (szulkotriont) tartalmaz. Ezek egy termékben történő használatával már három helyen avatkozhatunk be a gyomnövények életébe, így igen komoly szinergista hatással rendelkeznek.

Szántóföldi tapasztalataink alapján felmerült a kérdés, hogy lehet-e még fokozni a gyomirtás hatékonyságát, megtartva a termék kiváló szelektivitását. Termelőinkkel közösen találtuk meg a választ a kérdésre. Alapvető elvárás, hogy a termék talajhatással is rendelkezzen, ezért a Spirit-et Trek-P-vel egészítettük ki, megalkotva Spirit-T ajánlatunkat, ami egy teljesen egyedi kombináció, mely a szelektivitást megtartva, rendkívül széles gyomirtó spektrummal és tartamhatással rendelkezik.

Az idei év technológiai újdonságai és az előző években már bizonyított termékeink reméljük, egyaránt hozzájárulnak majd a termelők sikerességéhez 2017-ben is.

Szakmai információkért forduljanak bizalommal az ADAMA Hungary Zrt. csapatához és keressük meg együtt a sikeres növénytermesztés megoldásait.